Reklamacije

III REKLAMACIJA

 

Iako se trudimo da do reklamacije na kupljene proizvode ne dođe, ponekad se greška ipak dogodi. Kako nam je svaki kupac najvažniji i na prvom mjestu, tako nam je cilj da u što kraćem roku riješimo moguće reklamacije, kako bi ste mogli uživati u svom kupljenom proizvodu.

 

Unaprijed se izvinjavamo ukoliko je vaš proizvod oštećen ili neispravan.

 

U slučaju da ste iz bilo kojeg razloga nezadovoljni proizvodom, isti možete zamijeniti ili vratiti u zamjenu za novac u toku 7 dana od dana prijema. Za ostvarivanje ovog prava, potrebno je neoštećeni proizvod poslati u originalnom pakovanju sa svom opremom i dokumentacijom s kojim je proizvod bio originalno isporučen, ili vrlo jednostavno nas kontaktirati na e mail ili svoju reklamaciju prijaviti na navedene brojeve telefona.
U slučaju da je pošiljka oštećena u transportu, takva su oštećenja vidljiva pri preuzimanju pošiljke te vas u tom slučaju molimo da pošiljku ne preuzimate. Molimo vas da nas kontaktirate kako bismo u što kraćem roku provjerili stanje pošiljke i poslali novu.
Ukoliko ustanovite, prilikom prve upotrebe da je proizvod koji ste dobili neispravan, molimo vas da nas kontaktirate kako bismo u što kraćem roku izvršili zamjenu za ispravan.
Prilikom reklamacije proizvoda, molimo vas da nam javite broj narudžbe u kojoj se nalazi reklamirani proizvod, broj računa ili vaše korisničko ime.

 

Kupac može, bez navođenja razloga, otkazati ugovor. Rok za otkazivanje ugovora počinje teći od dana kada je kupcu isporučen proizvod. Proizvodi ili grupe proizvoda koje kupac vraća moraju biti kompletni u originalnoj neoštećenoj ambalaži sa svim pripadajućim neoštećenim djelovima, priborom i dokumentacijom. Korišćeni proizvodi se ne mogu vratiti. Više informacija o uslovima za otkazivanje ugovora, možete pročitati u opštim uslovima poslovanje.

Potvrdu primitka obavijesti o jednostranom raskidu ugovora dostaviti ćemo Vam elektroničkom poštom.

Online riješavanje sporova

Ukoliko ste nezadvoljni kupovinom na internetu, sporove vezane uz online kupnju biti će moguće riješiti putem Europske platforme za online riješavanje sporova kojoj možete pristupiti ovdje.

Imate mogućnost odabira između 23 službena jezika Europske unije, a platformu mogu koristiti i potrošači i trgovci.

 

  • Formular za reklamacije ili povrat proizvoda.
  • Uputstva za pravilnu pripremu fotografija zbog dokazivosti prijavljenje reklamacije.